divendres, 25 d’abril del 2008

L’arròs, d’aliment basic a eina especulativa

ARRÒS m.
I. // 1. Planta de la família de les gramínies: Oryza sativa L.; cast. Arroz. Té les rels primes, fibroses i fasciculades; la tija dreta, cilíndrica, de 0,60 a 1,20 m. De llarg; les fulles alternes; les flors verdes, blanquinoses, en espiguetes que formen una gran panolla; els fruits son uns grans blancs, ovalats, molt usats en l’alimentació.

Tal i com diu el diccionari l’arròs es un aliment molt usat en l’alimentació. A casa nostra el podem fer a la cassola, negre, en paella, mar i muntanya i moltes mes especialitats culinàries que fan gaudir els nostres paladars.

En canvi, si mirem als països subdesenvolupats, ens donem conte que l’arròs i altres cereals similars son l’aliment basic de la seva dieta alimentaria i per tant imprescindible per a la seva subsistència.

Fa un temps, a algú se li va ocórrer crear uns vehicles que funcionen amb biodiesel. El biodiesel es un combustible sintètic líquid que s’obté a partir de lípids naturals com olis vegetals o greixos animals. Com a iniciativa ecològica es una bona idea, però com sempre ja hi ha hagut gent que ha vist l’opció de negoci i ha enterbolit la proposta.

El baix nivell d’estocs dels principals cereals, l’augment de la demanda alimentaria a la Xina i l’Índia, el canvi climàtic, la utilització de productes agrícoles per fabricar biocombustibles, i la inversió especulativa en aquests productes com alternativa a un petroli pels núvols i un dolar baix han provocat l’alça generalitzada dels preus.

Als Estats Units d'Amèrica ja ha començat el racionament d'aliments com l'arròs i als països pobres cada cop costa mes trobar aliments. A moltes zones no hi ha gaires aliments i el poc que hi ha esta pels núvols i per tant es impossible que ho puguin pagar. Les grans empreses que han decidit apostar pel biodiesel emmagatzemen grans quantitats de cereals per especular i pujar el preu d’aquest combustible.

L’altre dia deien a les noticies que a la ciutat de Nova York ha disminuït el donatiu d’aliments per a la gent necessitada. Tot això es conseqüència de l’alça del preu dels aliments i en concret dels cereals que, tal i com deia al principi d’aquest article, son aliments bàsics.

"Pensa globalment i actua localment"