dimecres, 20 d’octubre del 2010

Consum de tabac = Societat malalta


Durant molts anys ha estat de moda tenir una cigarreta encesa als llavis. Sigui per imitació, adoració a artistes rebels o adició, duem molts anys amb una societat malalta pel consum del tabac.

Podríem parlar de malalties respiratòries, coronaries, càncer i un munt de noms tècnics similars a les definicions malaltisses del Dr. House, però també d’una part de la societat que no es fumadora, sotmesa a l’aire viciat de tabac de locals i espais comuns on els no fumadors conviuen amb els que si que ho fan.

Crec que tenir un percentatge tant alt de fumadors no ens fa ser un país modern sinó, tot al contrari, un país malaltís, amb una cultura sedentària mancada d’exercici físic i amb una gran despesa en sanitat actual i futura.

Per sort avui s’aprova la nova llei del tabac, mes restrictiva però amb algunes excepcions i incongruències, per ex. vendre tabac als bars on estarà prohibit fumar, que encara caldria polir. No oblidem que el tabac es una font d’ingressos important en impostos.

Amb la nova llei, a partir del 2 de gener de 2011, estarà prohibit fumar en tos els espais públics tancats, en tot el recinte dels centres sanitaris, encara que estiguin a l’aire lliure – inclosos els accessos, els centres educatius i a les àrees infantils dels parcs.

A partir del 2 de gener de 2011, la societat Catalana serà una mica menys malaltissa.

3 comentaris:

sànset i utnoa ha dit...

Sóc fumador, primer de tot.

La llei és incongruent, com bé dius. Considero adequat que es dicti per norma que no es pot fumar en segons quins espais. Encara que molts ja ho fem, n'hi ha d'altres que no en són conscients (o en són i passen...).

*Sànset*

Clidice ha dit...

Com a no fumadora estaré contenta quan no hagi de mirar el rètol d'un establiment per saber si puc entrar o no. I, com a ex-fumadora, però pertanyent a una generació on no ens arribava informació al respecte, em costa molt d'entendre com el jovent continua fumant. Em sembla increïble després de veure les nefastes conseqüències d'aquest producte. Només em sembla possible entendre-ho pel tic psicològic de la gent jove que sempre es pensen que la mort i la malaltia no va amb ells.

Anònim ha dit...

Avui en una estació de tren, just després de sonar aquell missatge de "està prohibit fumar a les instal·lacions" una dona s'ha encès una cigarreta. Li he preguntat si estava sorda i ni tan sols m'ha contestat.
A part, també calen unes sancions com cal per la gent que es negui a complir la llei.