dimarts, 22 d’abril del 2008

L'olor de les flors

Les flors ja no fan l’olor que feien anys enrere. Almenys a les grans ciutats.

Estudis recents arriben a la conclusió que el motiu d’aquesta falta d’olor es la contaminació de l’aire. L'olor d'una flor, en condicions normals, pot arribar a 1500 metres de distància. En canvi, amb la contaminació actual amb prou feines pot arribar a 300 metres.

Segurament per l’olfacte humà es complicat percebre l’olor de les flors passats uns quants metres, però els insectes detecten les olors a centenars de metres. Aquest olfacte tant fi l'utilitzen per detectar les flors i d'aquesta manera agafar el pol·len i a l'hora polinitzar les altres flors. Si es redueix la capacitat de detectar l'olor de les flors aquestes funcions queden interrompudes i per tant es trenca el cicle de polinització.

Hi ha països com els Estats Units d’Amèrica, on ja s’ha notat el descens de colònies d’abelles sense motiu aparent. Si fem cas a aquests estudis podríem dir que el procés de despolinització ja ha començat.

Esperem que al nostre país baixi l’índex de contaminació per poder seguir disfrutant de la natura. Es complicat però encara hi ha esperances.

Us imagineu l’olor que faria la Rambla de Catalunya el dia de Sant Jordi si no hi hagués contaminació? Semblaria que estiguéssim passejant en un camp ple de rosers florits.

M’entres siguem capaços de somiar hi ha esperança.