dijous, 22 de maig del 2008

Per un Tibet lliure

Últimament se’n parla molt del Tibet. Aprofitant el recorregut de la torxa olímpica de Pequin arreu del mon, el poble Tibetà ha intentat mostrar al mon l’estat d’aquest territori ocupat durant molts anys pel poble Xinès. El Tibet, de pais independent a poble ocupat.

Fem un mica d’història recent:


El 1904 els britànics van enviar un fort contingent militar i van envair Lhasa, forçant d’aquesta manera l’obertura de la frontera entre l’India (aleshores colònia Anglesa) i el Tíbet. El 1906 els britànics van firmar un tractat amb Xina pel qual el Tíbet es convertia en un protectorat británic. El 1907 es va firmar un nou tractat entre Gran Bretanya, Xina i Rússia on es donava a la Xina la sobirania sobre el Tíbet. Durant els anys següents diferents tractats van anar passant el Tibet de am en ma i durant la guerra civil Xinesa, les tropes xineses van abandonar el Tibet per tornar al seu païs.

L’any 1949 la República Popular Xina havia anunciat que aniria a alliberar al Tíbet dels invasors estrangers i re annexionar-la a la Terra Mare (la Xina). No obstant, en aquell moment únicament hi havia sis estrangers a terra tibetana.

El 21 d’octubre de 1950 tropes de l’exèrcit Xinès envaïen el Tíbet, una regió d’extensió equivalent a dues vegades la península Ibèrica i escassament poblada. Començava aleshores per als seus habitants un calvari polític - religiós. El 1959, una sublevació popular ofegada per l’exèrcit Xinès va obligar al Dalai Lama, líder espiritual del país, a buscar l’exili. Avui al Tíbet hi ha oficialment per cada 10 tibetans un soldat xines.