dilluns, 3 d’agost del 2009

Els plàtans perden les fulles dos mesos abans del previst a Barcelona

Els plàtans de Barcelona, especialment al centre de la ciutat, ja han perdut bona part de les fulles en un procés que, encara que fonts municipals qualifiquen de «normal tots els anys per aquestes dates», no hauria de ser tan habitual si la salut dels arbres fos impecable. Hauria de passar a la tardor, a partir del setembre o l’octubre.

La sequera i la calor extremes del mes de juliol han estat el factor determinant, però no en poden ser considerats els únics responsables. Els fongs i els insectes, les podes excessives d’anys enrere, la contaminació, el ciment, les petites dimensions dels escocells i l’escassetat de terra davant l’empenta dels aparcaments i els transports subterranis, entre altres factors, hi aporten el seu gra de sorra. “El Periódico de Catalunya”.

En voleu mes proves? Aquest es un article que complementa les reflexions envers la contaminació a Barcelona i els seus efectes de l’altre dia.

L’estat de la Barcelona actual ha alterat el ritme de vida dels seus ciutadans i ha afectat fins i tot la seva fauna i vegetació. I no hem refereixo als coloms de Barcelona, altrament anomenats “rates de l’aire", sinó als arbres plataners (no autòctons hem sembla) que han avançat dos mesos la caiguda de les seves fulles.

Si la contaminació, junt amb algunes coincidències puntuals, es capaç de fer això als arbres, que ens estarà fent a nosaltres?

Es necessari que els ciutadans de Barcelona ens fem la següent pregunta:

Volem una Barcelona sostenible o una Barcelona enfocada al Turisme?