dilluns, 22 de febrer del 2010

Europa prescindeix del seu únic traductor de català


“La Comissió Europea prescindirà de l’únic traductor de català que té i en contractarà un altre de castellà. Aquest 31 de juliol l’executiu comunitari no renovarà el contracte a l’intèrpret que des del 2007 treballa a la delegació de Barcelona i transferirà la seva vacant a la representació de Madrid. La Comissió ja fins i tot ha convocat el concurs intern per trobar un traductor “que tingui el castellà com a llengua materna i un molt bon coneixement de la cultura espanyola”.

Com que el català encara no és llengua oficial de la Unió Europea, tot i ser la vuitena més parlada –més que la majoria de les 23 que sí que ho són–, la Comissió no té cap departament de lingüistes catalans a Brussel·les. Des de l’1 de gener del 2007, però, sí que disposa d’un intèrpret a Barcelona, que tradueix al català les publicacions de la Comissió, els articles de premsa dels comissaris, els comunicats i la seva pàgina web. Fins ara aquest traductor també impartia cursos i conferències en ca­talà a les universitats i par­ticipava en congressos i jorna­des científiques, parlant en nom de l’executiu comunitari.” Extret del Diari Avui en la seva edició del 22/02/2010.

Aquest es un despropòsit mes dels parlamentaris que ens representen a Europa. Com pot ser que ara que el Govern Espanyol te la Presidència de la Unió Europea no siguem capaços ni de mantenir l’únic traductor en llengua Catalana que tenim a la Comissió Europea?. Cada cop tinc mes clar que la patata calenta es a Europa i que les conseqüències les paguem nosaltres aquí. Ara mes que mai les politiques i les decisions que es duguin a terme a Europa seran crucials en el futur que ens depara com a país.

Ara que ja ens han retirat el traductor i no podem fer res per recuperar-lo, potser es moment de plantejar-nos quines relacions hem de tenir amb la Comissió Europea i amb la Presidència de torn de la Unió Europea, que no es una altre que la Presidència Espanyola.

Per mes informació:

http://www.avui.cat/cat/notices/2010/02/europa_prescindeix_del_seu_unic_traductor_de_catala_88817.php
http://www.avui.cat/cat/notices/2010/02/els_eurodiputats_catalans_consideren_absurd_pessim_i_preocupant_que_la_ce_prescindeixi_de_l_unic_88833.php