divendres, 28 de gener del 2011

La jubilació als 67 anys


Ahir, a TV3, van entrevistar a l’Oscar Nebreda que, amb 65 anys, s’ha jubilat fa tant sols un mes. La presentadora li va preguntar si li hagués agradat seguir treballant en comptes de jubilar-se i el dibuixant de còmics de la revista EL JUEVES li va respondre que, si hagués conegut una dona amb calerons i s’hi hagués pogut casar, s’hauria jubilat als 24 anys.

Si fins ara ja era complicat arribar a l’edat de jubilació en un estat òptim per poder gaudir del temps lliure, tant sols cal mirar les esqueles dels diaris, imagineu-vos ara que ho han apujat als 67 anys.

Hi haurà molta crisi però, al pas que anem i amb mesures com aquesta, l’edat màxima de vida dels catalans minvarà fins a xifres insospitades. Possiblement a una persona que treballi en un despatx li serà mes fàcil arribar a aquestes edats en una forma física que li permeti, mes o menys, fer la seva feina, però la gent que treballa a la construcció o la metal·lúrgia, per exemple, on es requereix un esforç físic constant, es mes complicat que puguin arribar als 67 anys al 100% de les seves facultats.

Hi ha una opció per poder jubilar-se als 65 anys que es haver cotitzat 38 anys i mig de la teva vida. Amb una simple resta te n’adones que, per cotitzar tants anys, has d’haver començat a treballar als 26 anys i mig i no deixar de cotitzar ni un dia, a no ser que estiguis embarassada o siguis becari/ia que et compten fins a 2 anys de cotització.

Es una mica incoherent. Per un cantó estem demanant que el nostre jovent estudiï, faci un grau, un màster, la especialització, etc.. i per l’altre canto, els hi diem que desprès de tot l’esforç no podran jubilar-se fins als 67 perquè han estudiat massa temps i per tant no han pogut cotitzar 38 anys i mig.

4 comentaris:

Catalina Cerdó ha dit...

No sé on arribarem anar, però estic bastant preocupada. Les incoherències van augmentant i els que pateixen són els de sempre.

El porquet ha dit...

I aquí tenim el fonament de tot govern, d'aquest i qualsevol altre, l'engany, la mentida, la contradicció i la confusió

Garbí24 ha dit...

el que no entenc es com amb tant d'atur volen fer treballar més anys a la gent.....jo per mi que es veuen a venir una desbandada de jubilacions per d'aqui uns anys i poder allargar encara sigui un any més sense pagar....son molts calerons. Ell si es volen jubilar als 55 no hi ha cap problema....colla de (paraula més gran que cabra)

Cromlec ha dit...

Ventafocs: Tens raó. Totes aquestes filigranes que fan, per sortir del forat on ells ens han fet caure, sempre acaben repercutint en els treballadors i treballadores.

El porquet: Això si, el futbol que no falti.

garbi24: Mentre ells tinguin la butxaca plena, els hi importa ben poc l'estat del país i el benestar del Catalans.

Gracies a tots per comentar.